Begeleid Zelfstandig Wonen (B.Z.W.) is een hulpverleningsvorm binnen de Bijzondere Jeugdbijstand die toegankelijk is voor jongeren tussen 17 en 21 jaar. Het is een ambulante werkvorm, wat betekent dat de jongere niet in de instelling verblijft maar een eigen huisje, appartementje of studio bewoont.


Dit betekent dat er reeds bij de aanvang van de begeleiding sprake is van zelfstandig wonen en dat de jongere daarbij al meteen moet trachten de eigen verantwoordelijkheden op te nemen.


Het is dus niet de bedoeling dat de begeleiding helpt in het “wonen” tot de jongere dit zelfstandig kan, het is de bedoeling dat de jongere “zelfstandig woont ” en dit dankzij de begeleiding steeds beter leert te doen.


Alleen wonen is immers niet zo makkelijk, er komt heel wat bij kijken. Het is dan ook nodig dat men bereid is om de handen uit de mouwen te steken, aangezien de begeleiding niet continu aanwezig is kunnen zij dat niet in hun plaats doen -maar ze kunnen de jongeren wel leren hoe deze dat zelf steeds beter kan doen.


Wie B.Z.W. volgt heeft elke week enkele contacten met zijn of haar begeleid(st)er. De contacten gaan doorgaans door in de woonst van de jongere, soms ook op de dienst zelf. Het aantal contacten per week kan variëren naargelang het verloop van de begeleiding en de eigen hulpvraag. Vaak is er sprake van 2 tot 3 contacten per week.


Tijdens die contacten kan alles aan bod komen waarmee men tijdens het zelfstandig wonen geconfronteerd wordt. Daarbij kan men aandacht hebben voor school, werk, woonst,
gezondheid, familie en vrienden, zelfredzaamheid, vrije tijd, … en natuurlijk ook voor de jongere en hoe deze met al die zaken omgaat.

gemaakt door en copyright ROBJ